Pigmejski Jeż Afrykański

Oswajanie

Oswajanie jeżyków nie jest kłopotliwe ani niebezpieczne ponieważ nie są to zwierzęta w żadnym sensie agresywne. Wymaga jednak nieco cierpliwości zanim jeżyk przestanie zwijać się w kulkę. W przypadku niektórych jeżyków następuje to już po kilku dniach a niektóre wymagają więcej uwagi i delikatności i oswajają się po kilku tygodniach. Nasze jeżyki pochodzą z hodowli, w której właściciel nie oswajał jeży, mimo to nasz Stich już pierwszego dnia chętnie wchodził na ręce i chciał się bawić i wychodzić z terrarium natomiast mała Lilo była dużo bardziej ostrożna denerwowała się jeżeli wkładaliśmy ręce do jej terrarium dopiero po przekupieniu jedzeniem wychodziła z kryjówki. Dlatego warto wybrać jeżyka osobiście lub nabyć go z hodowli, w której jest niewiele jeży i właściciele opiszą nam czy jeżyk lubi ludzi i zabawę czy jest płochliwy i wymaga więcej cierpliwości. Lub optymalnie wybrać hodowlę, w której jeżyki od małego są oswajane co zapobiegnie stresu związanego z oswajaniem.

Sugerowane etapy oswajania jeży

  1. o przyniesieniu jeżyka do nowego domku umieszczamy w środku część naszej znoszonej uprzednio garderoby aby jeżyk zapoznał się z naszym zapachem. I Zostawiamy jeżyka niewyciągając go z klatki co najmniej 4-5dni jednakże pamiętajmy o codziennej wymianie wody i karmieniu.
  2. Gdy jeżyk zaczyna wychodzić już swobodnie z domku na wybieg możemy podjąć próby wyjęcia go z klatki. Delikatnie podkładając dłonie z boków zagarniamy jeżyka. Jednak nic na siłę jeżeli jeżyk ucieka do domku to dajmy mu spokój i spróbujmy następnego dnia.
  3. Gdy przełamiemy lody i jeżyk pozwala się wyciągnąć na początku trzymajmy go krótko dopiero gdy przestanie się zwijać w kulkę możemy potrzymać go dłużej bo to znak, że jeżyk przestał się stresować.
  4. Gdy jeżyk przestanie się zwijać i złościć w naszych dłoniach możemy go uznać za oswojone domowe zwierzątko :)




Kontakt: katarzyna@jezpigmejski.pl , biuro@jezpigmejski.pl
Uwaga! Wszystkie treści znajdujśce się na stronie są chronione prawem autorskim.